Program
21.10.2021
08:30-09:00 Registrace účastníků semináře
09:00-09:10 Zahájení 40. PSS – Václav Berka /Plzeňský Prazdroj, a.s./
09:10-09:25 Ivo Kaňák /Plzeňský Prazdroj, a.s./
Reminiscence na 50 let úspěchů pivovaru Radegast“
09:25-09:45 Martina Ferencová /Český svaz pivovarů a sladoven/
Dopady Korona-pandemie na čs. pivovarství
a východiska pro další rozvoj
09:45-10:05 Zdeněk Rosa /Bohemia Hop a.s./
České chmelařství v roce 2021
10:05-10:30 Martina Brotánková /Plzeňský Prazdroj, a.s./
Chmel a voda
10:30-10:55 Alexander Scheidel /Krones/
New developments in hop utilization
– Increasing isomerization efficiency of alpha-acids
10:55-11:30 Dopolední přestávka
11:30-11:50 Martin Mehl /R-Biopharm/
S. diastaticus – přetrvávající hrozba pivovarníků
a hledání jehly v kupce sena
11:50-12:10 Vladimír Nesvadba /Chmelařský institut s.r.o./
Nová generace odrůd chmele pro pivní styly
12:10-12:30 Martin Dušek /VÚPS a.s./
Profil glykosylovaných flavonoidů ve chmelu-nástroj
pro identifikaci odrůdy a odrůdové čistoty chmele
12:30-12:50 Jakub Nešpor /Plzeňský Prazdroj, a.s./
Vliv parametrů fermentace na složení cideru
12:50-14:50 Polední přestávka –Oběd
14:50-15:05 Ladislav Chládek /Česká zemědělská univerzita Praha/
Pivovary 21. století
15:05-15:20 Vladimíra Jandovská /VÚPS a. s./
Nový způsob určení odrůdové čiostoty sladu
na základě proteomické analýzy
15:20-15:35 Vratislav Psota /VÚPS a.s./
Sladovnická kvalita k suchu tolerantního Tritordea,
křížence pšenice a ječmene
15:35-15:50 Pavel Dostálek a kol. /VSCHT Praha/
Význam oxidu siřičitého v pivovarství
15:50-16:05 Katarína Hanzalíková /VÚPS a.s./
Divoké kvasinky v pivovarech – nekonečný příběh?
16:05-16:30 Odpolední přestávka
16:30-16:50 Tomáš Vrzal /VÚPS a.s./
Po stopách senzomu českého piva
16:50-17:10 Jana Olšovská /VÚPS a.s./
Zdravotní nezávadnost českých piv – legislativní dopady,
aneb jak se bránit mistifikací konzumentů piva
ze strany bulváru
17:10-17:30 Sylvie Běláková /VÚPS a.s./
Mykotoxiny a pivo –jak správně interpretovat
výsledky analýz
17:30-17:50 Carlo Antonio Ng /VSCHT Praha/
Pythium oligandrum as a biocontrol agent against
Fusarium in the malting of wheat and barley
17:50-18:10 Kateřina Štulíková a kol. /VSCHT Praha/
Dokvášení piva v lahvi-tradiční principy a nové trendy
18:10-18:25 Jaromír Fiala /VÚPS a.s./
Vzdělávací aktivity v době korona-virové krize a po ní
18:25-18:40 Lucie Kyselová /VÚPS a.s./
Koncepce časopisu Kvasný průmysl
18:40 Závěr 40. PSS
19:00 Společenský večer v DO Vítkovice
22.10.2021
09.00 exkurze do pivovaru Radegast, Nošovice
Posterová sdělení
- Karolína Drábková: Zajímavosti ze studia senzomu českého piva
- Ivo Hartman: Vliv technologie sladování na aktivitu β-glukanasy, a α a β-amylasy
- Klára Belešová, Martin Dušek, Jana Olšovská: Optimalizace extrakční metody pro stanovení PAU ve sladu metodou HPLC-FLD
- Marek Pernica, Rastislav Boško, Zuzana Pavlíčková, Jan Martiník, Sylvie Běláková: Multireziduální analýza mykotoxinů
- Zdeněk Svoboda, Sylvie Běláková, Marek Pernica, Rastislav Boško, Karolína Benešová: Senzorická analýza sladu
- Simona Černá: Stanovení ɑ-amylasy ve sladu metodou SFA
- Rastislav Boško, Vratislav Psota, Marek Pernica, Sylvie Běláková, Zdeněk Svoboda: Vliv zkráceného rmutování na vybrané sladařské parametry
- Karolína Benešová: Využití HPLC pro studium rozpadu flavinů při optickém poškození piva
- Jana Olšovská: Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe
- Tomáš Vrzal: Predikce senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie a umělé inteligence
- Petr Holub, Milan Starec, Jaromír Fiala: Historické postupy sladování obilnin
- Michaela Malečková, Tomáš Vrzal, Jana Olšovská: Modelová studie reakcí dusitanu v pivu: Strukturní charakterizace produktů pomocí GC-MS/MS
- Alexandr Mikyška, Martin Dušek, Marie Jurková, Vladimíra Jandovská, Tomáš Vrzal, Martin Slabý, Vratislav Psota: Surovinové a technologické možnosti zvýšení obsahu polyfenolů v pivu